Hidas György

(Kardos András)

A Hidas.

Azt hiszem lényeges jellemző kiindulás megemlíteni, hogy nem volt gúnyneve, beceneve, mint az a legtöbbünk estében előfordult! Hidasnak, Gyurkának és némely nőneműek, Gyuri bácsinak szólították.
Egész lényét a hallatlan becsületesség és az abszolút pacifizmus jellemezte! A légynek sem ártani akaró ösztönös hozzáállását mégis megerőszakolta a kommunista — „hívő kommunista” — hitvallás szerű életfelfogása.

Így a Párt által megkövetelt „harcos” állásfoglalás számára nagy lelki megterhelést igénylő praktikumot követelt tőle!

Pacifizmusára egy jellemző esetet említek fel. Egyik reggel kivörösödve és a felháborodottság látható jeleivel állított be a laborba. Dúlt-fúlt és ez annyira szokatlan volt, hogy mindenki kérdezte, hogy mi történt?

Képzeljétek el, mondta, jövök az „U” buszon és egy ronda, erőszakos pasas a könyökét a gyomromba nyomta! Tudjátok, hogy milyen zsúfolt a busz, nagy megerőltetéssel odébb furakodtam! De ez az erőszakos barom utánam tolakodott és ismét belém fúrta a könyökét! . . Hát én olyan dühös lettem, hogy minden erőmet összeszedve a busz legvégébe tornásztam magam és a pimasz oda már nem tudott utánam furakodni!

Mivel korábbi súlyos TBC megbetegedéséből hosszas, de sikeres szanatóriumi kezeléssel gyógyult igen mértékletes módon élt és teljesen absztinensként állt a szeszesital fogyasztással. Azonban a „közösségi élet” ez időben történő íratlan szabályának betartása (nem vagy ember, ha nem iszol egy pohárral!) a fenti elvekből kifolyólag, mint erősebb kutya megvétózta az előzőt.

Így a labor vagy HIKI rendezvényeken Gyurka, annak ellenére, hogy tudta a következményeit, azt a poharat (az emberré válás váltságdíjaként), tüntetően felhajtotta!

Ettől a perctől kezdve mély letargia lett rajta úrrá és az a pohár, amely másokat (akik már különben is többszörösen emberek voltak!) felvidította - Őt a síráshatárig és még néha azon túl is a letargia karjaiba taszította!

Mint a labor egyik osztályvezetője (majd később laborvezetője) ő is alkalmazkodott a bevált vezetési stílushoz és szabad teret engedett a jókedvű viccelődésnek és maga is szeretett jókat nevetni a sikerült tréfákon és itt-ott még be is segített, persze csak a maga igen mérsékelt „etikailag” megengedhető módján!

A legtöbb rendezvényen szívesen részt vett, még ha azok néha számára megerőltető fizikai kondíciót igényeltek is, mint pl. túrák, sportrendezvények.
Az az ember volt, aki ultizni nem szeretett és nem is ultizott, de bridzselni igen! És bár a társadalmi (és részben a szakmai is!) előrehaladási lehetőség (még ma is óvakodva ejti ki az ember azt a szót, hogy „karrier”) az ő idejében elképzelhetetlen volt az ultizni tudás ismerete nélkül, még a Pártsugallat sem tudta őt az ultira rávenni, maradt a bridzsnél! — magyarra fordítva nem volt karrierista!

Jellemzően első pillantásra felismerhető sémita kinézete alapján Őt mindenki zsidónak ítélte meg. Párt állásfoglalása és saját hite alapján Ő saját magát kommunistának ítélte! (Emlékeim szerint pártitkár is volt. [A szerk.])

Tudomásom szerint egyike volt aki a IV- es laborból vonult nyugdíjba!
 

Kemény Ádám

(Kardos András)

Ádám, Ádi, dugó, . . .

Ő egy egészen külön mintapéldányt személyesített meg a 4-es Labor életében. Pohos, Micimackó kinézetű alakjával, lúdtalpas, kissé ingadozó járásával már külső kinézetre is a nem mindennapi figura benyomását keltette az emberben.

Magas intelligenciájú technikai - tudományos képzettségével, örökké panaszkodó, siránkozó de mindent optimistán látó, hallatlan munkaintenzitású valakiként emlékezem rá.

Ádám volt az aki soha de soha pontosan a munkahelyén megjelenni nem tudott de éjjel 11 -12 -ig dolgozott irodájában és gyártotta tudományos papírjait egy tíz deka parizer és zsömle majszolása közben és (úgy tudom) , hogy gyomor, vagy valami hasonló rákban halt meg — végre elért külföldi, németországi kiküldetésben. Ott, betegágyánál Ernst Lali látogatta őt meg, búcsút véve az előzően évekig egymás ellen harcoló, egymást állandóan ugrató de közös köldökzsinóron élő „ikertársától!”
(Lali elmondása szerint Ádám a „karjaiban” halt meg. Tényleges betegsége hasnyálmirigy rák volt. [A szerk.])

A 4-es labor humortörténetében jóformán korszakot felölelő és mindenki által figyelmes érdeklődést keltő párharc: Lojzi és Ádám között ennek az egyik bázisát adta meg.

Ádám állandó metamorfózis alatt leledzett. Megnősült, mert azt hangoztatta, hogy ő poligám típus. Elvált, mert rájött, hogy ő egy monogám típus. Újra megnősült, mert ő monogám és újra elvált, mert ismét meggyőződött, hogy ő egy igazi monogám!

Fukarsága mar a nevetségességgel párosult. Ismert volt az ő „parittya kávéja”. Ha vendégséget hívott össze, kávéval kínálta vendégeit. Ezt a következőkeppen készítette. Feltett egy fazék vizet főni, és amikor az forrt, egy szem kávébabot lőtt azon keresztül - parittyával!

Egy alkalommal meglátogattam a Falk Miksa utcai lakásán. Bemenve a szobába, Ádámot a nyitott ajtajú cserépkályha előtt láttam hasalni és karja válláig a cserépkályhában volt. — Mit csinálsz, kérdeztem? .Várjál, várjál — válaszolta és utána diadalmasan mutatta nekem a kb. fél centinyi csikket, amit a kályhából vakart ki!

„Látod, jól emlékeztem” mondta. Három héttel ezelőtt volt nálam egy pár ember és egyikük ide dobta be a csikket! Aztán rágyújtott a zsákmányra.

Egyik szenvedélyes hobbija a művész fényképezés volt, különösen s „High Key” eljárást kedvelte nagyon.

(A „High Key” stílust talán úgy lehet definiálni, hogy fehér a fehérben. A legsötétebb árnyalat is világos szürke. Az ötvenes években nagy divat volt. [A szerk.])

Sok fotópályázaton indult és jelentős díjakat nyert. Egy alkalommal, a Vasas szakszervezet egy díjat megnyerve sokat szapulta az olcsó díjazást és napokig morgott, hogy miképp lehet első díjként egy olcsó eloxált alumínium tálcát egy alumínium cigarettatartó pikszissel és egy ugyanolyan gyufaskatulya borítóval kiadni.

Márkus János odavetette neki, hogy: Ádám, ha annyira nem tetszik neked, add nekem.
Ádám, aki amúgy is dühös volt, azt felelte. Tudod mit? Neked adom, ha kinyalod érte a fenekemet! János, aki tovább akarta Ádámot cukkolni, azt felelte, hogy „ez nekem annyira tetszik, hogy meg a fenekedet is kinyalom érte!”

És ekkor történt a nagy hecc, hogy János kinyalja . . .

Az esemény a 17-es épületi labor Lojzi vákuum szivattyúja mögött került lebonyolításra. János a zsebébe rejtette a „nagy slézingert” tele vízzel azzal a szándékkal, ha Ádám letolja a nadrágját és nem lát hátra, ő a slézingerből (csővel ellátott gumilabda) egy jéghideg vizes alapos befröcsköléssel örvendezteti meg a várt „melegebb természetű” kezelés helyett!

Az előre történt elrendezés alapján én a szivattyú közelében álltam a hátam mögé rejtett fényképezőgéppel, hogy megörökítsem a „kolosszális” pillanatot, azonban Ádám az utolsó másodpercben „szimatot” kapott — különben is gyanús volt neki János buzgó ajánlata — és szeme sarkából felplankolta a slézigert és János fele rúgott, aki védekezően hátra ugrott és kiverte kezemből a fényképezőgépet. Így meg a részlet töredékeket sem sikerült képen megörökíteni!

A „Lojzival” való legendássá vált állandósult harc éveken keresztül kettejük majdnem mindennapos attrakciója volt.

Már napokkal előre kitervelt és néha óriási munkabevetést igénylő, de fáradságot nem ismerő „legfontosabb” tevékenység volt.

Lali a fiókjában tartott egy parafa dugót. Ádámot dugónak csúfolta és ha éppen egy jó kis verésre vágyott, csak elővette a dugót és szó nélkül Ádám felé mutatta, ezzel mindig a bika dühét provokálta ki Ádámból, aki azonnal nekiesett Lojzit verni!
 

UGYANEZ

Márkus János tolmácsolásában:

Történt egyszer, hogy az Ádám egy fotópályázaton valamilyen dohányzó-készletet nyert (merthogy nagy fotós volt). El akartam kunyerálni tőle, mivel ő nem dohányzott. Közölte, hogy szó sem lehet róla, de ha kinyalom a s…ejtheti mindenki mijét, akkor odaadja. Mire természetesen rögtön belementem, de kikötöttem, hogy csakis nyilvánosan, mindenki előtt. Ebbe belement.

Átmentem a szobámba, felvettem a köpenyemet és mindkét zsebébe tettem egy-egy
akku savazáshoz szolgáló gumilabdát, jó hideg vízzel megtöltve. A fogadásnak gyorsan híre ment, mire Ádámka nekikészült a műveletnek, már a labor összes férfi tagja összegyűlt a Lali szobájában (a lányokat isten tudja miért, de kizártuk). Ádám elkezdte letolni a nadrágját, mire mit tesz Isten, épp akkor kellett a Francinak belépni (a VIP - nek is??? Nem tudom). Először nem értette, mire megy ki a dolog, de amikor elmondták neki, már nem is tiltakozott a művelet ellen. Közben Kardos Bandi, aki szintén fotós volt, előkészítette a fényképező gépet. Amikor mondtam, hogy kezdhetjük, Ádám letolta a nadrágját, én pedig mögötte egyszerre mindkét savazó labdából ráfröcsköltem az összes vizet. Nagy derültség, de sajnos az utókornak nem sikerült megörökíteni, mivel úgy léptem hátrafelé, hogy pont eltakartam a fényképezőgép látószögét. Kár, szép emlék lett volna (ide lehetett volna tenni a képet).
 

Történetek:

(Kardos András)

Lali egy nap egy májkrémes (5 dekás) dobozt egy 2 inch széles kékre edzett laprugó egyik végére szerelt fel és a dobozt megtöltötte egy Pálpusztai-sajt vízben rohasztott büdös levével. A “Mesterművet” Ádi íróasztalfiókjába úgy helyezte, hogy a fiók kihúzásakor a laprugó működtette dobozból a pálpusztai levet a kihúzó arcába és mellére katapultálta!

Hát Ádi kihúzta — a fiókot — de Lali kihúzta a gyufát! . . az alábbi módon:

Következő napokban Ádi is ugyanígy kipreparált egy pikszist és megtöltötte a műhelyből elorrolt kék, indigó tusír festékporral. A hatás frenetikus volt, mert Lojzi is kihúzta! Úgy nézett ki a kezelés után, mint egy doberdói srapnelszilánkos, akinek arcán kitörölhetetlen nyomot hagyott a kékeslilás puskapor srapnel - tetoválása.

A hatást meg fokozta, hogy a festéknyomokat Lojzi próbálta lemosni arcáról de a tusír festék csak olajban oldódott és a víz csak elmázolta a kékséget rajta. Lojzi még napokig kínlódott az eltávolítással.

A bosszúra egy „rettenetes” és hatásában igen jól sikerült responzolás következett, amely — meg kell adni
Lojzinak az elismerést — mint bosszú, igen nagy megelégedést eredményezett, mind önmagának, mind a hallgatóságnak ill. a „szemtanúság” - nak.

Azokban a napokban majdnem minden nap az u.n. tisztviselő eső kísérte a 4 óra körül a gyárból kitóduló tömeget. Ádám egy drapp esőköpenyben jött be mindig ezidőtájt, a várható eső miatt. Lojzi Ádám esőköpenyének öltözőszekrényben lógó jobb zsebébe egy viaszos papírba csomagolt maréknyi tafotazsírt — a piros színű gépzsír, amibe a rozsdásodás kivédésére a nem festékkel bevont gépalkatrészeket, fém alkatrészeket bekenték és úgy szállítottak ládákban — csempészett be nem sokkal a 4 óra előtt.

Mivel a dologról mindenki tudott, mi Ádámot körülvéve az Izzóval szemben lévő villamos megállóhoz kísértük és együtt bezsúfolódtunk az un. bumli kocsiba, de utána mindannyin egy kissé elhúzódtunk a közeléből, sejtvén a következendőket.

Ekkori időkben a hetijegy rendszer volt érvényben és mikor a kalauz furakodva Ádámhoz ért és ő benyúlt a zsebébe a jegyért, keze belemélyedt az ügyesen kipreparált, tafotazsír csomagba!

Hogy a kezét ki tudja húzni a zsírból Ádámnak át kellet nyúlnia a másik kezével és lefogni az esőköpenyt kívülről. Kezét cuppanva húzta ki a zsírból és ujjain a ragadós zsír hosszú, drakula szerű vörös korom ragadványokat hagyott! Kezét vissza akarta csúsztatni a zsebébe de a körülötte lévő utasok üvöltve tiltakoztak, hogy kezét leeressze , marha, hülye állat, disznó, felkiáltásokkal titulálva Ádámot a keze felfele tártasára kényszeríttették egészen a 3-as Kádár utcai végállomásának eléréséig. Ádám kénytelen volt a másik kezével alátámasztani a tafotásat és csak így bírta ki a végállomásig, hogy a lincselést elkerülje!

Más:

Ádinak volt egy „nem teljesen veszélytelen” akciós korszaka, amikor szenvedéllyel gyártotta a „cukorrakétákat!”

A technológia a következő volt. Levágott, mintegy 10-12 cm hosszú 6-8 mm átmérőjű sárgaréz csődarabokat és azoknak egyik végét kalapáccsal majdnem légzáróan ellapította. Az így képződött és a másik végen még nyitott csövet kálium hipermanganát és kristálycukor “rakéta hajtóanyaggal” töltötte fel, majdnem színültig.

A nyitott szájú véget a nagy satuban összelapította, hogy a csőfal egy keskenyrésű kiáramló nyílást képezett. Az így „kilövésre kész” rakétát a lezárt végével a nyitott ablak irányában úgy rögzítette — egy nem túl szorosan záró — kis satu pofai között, hogy a fele kiállt a satuból teret engedve annak Bunsen lánggal történő hevítésére!

A hevített rakétakeverék egy üstökösszerű csóva lángot hátralövellve a “Rakétát” kirepítette az ablakon, azon az ablakon, amely alatt — két emelet melységben — az Izzó nyíltterű benzin tárolási telepe volt!
Ádám hihetetlen sikerélményeit Franci hivatalos és oltári lebrigölese borította gyászba, aki közölte

Ádámmal, hogy „csak egy ilyen seggfejnek lehet ilyen szerencséje, hogy meg nem robbantunk fel!”.

Ádámmal kapcsolatos két élményem:

1959-ben nyaralással egybekötött dunai evezős túrát tervezetem Pestről Bajára. Feleségem még nem rendelkezett nagy gyakorlattal, ezért beszerveztem Ádámot is, hogy legyen váltás is az evezőpadon.
Pálffy Attilától kölcsönöztünk egy kielbotot és a római partról leeveztünk — 4 vagy 5 nap alatt Bajára. Mikor kikötöttünk Baján a Sugovica egyik stégénél, Ádám összekapta a holmiját, és rohant az állomásra, hogy még elérje a pesti vonatot és időben érkezzen meg az esedékes randevújára. Ennyi lett a nyaralása. A szervezés magasiskolája!

A másik esemény: Ádám minket is vendégül látott. Nem emlékszem, hogy ihatatlan lett volna a kávéja, pedig erre kényes vagyok. Maradandó élményt szerzett viszont azzal, hogy bemutatott a „Carmina Burana” - nak, mely azóta is a kedvenceim közé tartozik. (Akik nem ismerik:  Carl Orff szerzeménye. Csodálatos zeneszám. [A szerk.])

Más.

Ádám „grafomán” volt, és minden irománya szinte Biblia terjedelműre sikeredett. Egy alkalommal a több száz oldalas kutatási jelentése 100. oldalán tett egy megjegyzést: „Aki eddig elolvasta, az jelentkezhet nálam egy 100 forintért!” Volt jelentkező: Rédl Bandi bácsi.

Hosszú éveken keresztül írta a kandidátusi disszertációját, de sohasem fejezte be.

Meggyőződése volt, hogy Kompordai utálja és mindenben gátolja.(Erre Bandi szerint itt nem részletezendő oka is volt. [A szerk.])
 

Ernszt Lajos
(Kardos András)

Lali, Lojzi

Bár ebben a „furcsa páros” kettősben Ádám volt a hangadó figura azonban nem volna „fair elbírálás” ha Lojzi szerepét a játékban lekicsinyelnénk. Ő volt az, ha a szadista és mazohista vicc két alakját velük helyettesítenénk be, feltétlenül Ádi lenne a szadista, Lali a mazohista. A vicc poénjára asszociálva: Ádám sohasem tudta megállni, hogy ha a mazohista partner (L.) azt kérte, hogy „űss”, ő (A.) nem tudta megtartóztatni magát és ellenállni a kísértésnek, hogy ne üssön, habár ez a mazohista Lali kielégülését okozta és nem szenvedését!

Ernst Lajos gyenge fizikumú, de erős akaratú egyéniség volt. Olyannyira erős, hogy önedzéssel fizikai kondícióját is tetemesen fejlesztette és kitűnő színvonalra emelte.

A természetjárás, hegymászás és ennek speciális barlangkutató tevékenységet lelkesen gyakorolta. Halála is sportolási (németországi reggeli „joggingolása”) tevékenysége közben érte, 70 éves korában!
Sovány, majdnem aszkétaszerű kinézetével, több dioptriás szemüvegével, amely kissé bagolykinézetet kölcsönzött arcának, megjelenésének nyomott hagyó kinézetet kölcsönzött.

Ha valamire nem tudott magyarázatot adni, mindig ezt válaszolta:— kezével magyarázó nyomatékot adva szavainak és hármat négyet pislantva szemeivel — majd meg fogom kérdezni a Nágelt. (Nágel Feri volt a „minden tudás forrása” és a „bölcsesség kútfeje”).

Bár ez személyes élmény, elmondom, hogy Lajosnak „nőügyei” voltak. Egy alkalommal arra kért: „Bandi, légy szíves gyere el velem, egy kényes ügyből kifolyólag szükségem van egy erős ember támogatására, mert azt hiszem engem meg akarnak verni!”

Megmagyarázta, hogy kapcsolata van egy leányzóval, aki katonai társaságban forog. Ezek a „barátai” ellenzik a leányzó vele való kapcsolttartását és „megbeszélésre” hívták el őt, ahol tisztázni akarnak „bizonyos” dolgokat. Fél egyedül elmenni, de feltétlenül el akart menni.

Megjelentünk a közeli, újpesti (Árpád út) tetemrehívó helyén, ahol már vártak ránk , a „leányzó” (mintegy 30 év körüli elég csinos küllemű nőszemély) és két másik fickó, egyikük katonai egyenruhában. Úgy látszik ők is „hívtak valakit” és mint utóbb kiderült ez a hadsereg örökös dzsúdó bajnoka volt, egy 2,10 méteres hústorony, bizalmat keltő orángutánszerű kinézettel és simára gyalult fülekkel! Nem voltunk egy súlycsoportban!

Mi Lalival egymásra néztünk és átváltottunk az „egyszeri cingár cowboy” viccre — aki mikor felháborodva berúgva a „saloon” ajtaját „Ki festette zöldre a lovamat?” Kiáltása után az egyik asztal mellől felemelkedő hústorony „én”, válaszra így folytatja: „csak azt akarom mondani, hogy megszáradt a festék és lehet lakkozni!” — és óvatosan elhúztuk a csíkot.

Lali és Bandi — az első 4-es labor tátrai kirándulásakor, mikor mindannyian megmásztuk a Rissit — „játszásiból” kettesben a Gerlachfalvi csúcsot is megmászták.

Ennél a kirándulásnál fordult elő, hogy az „elektricska” egyik megállójában Lali erősen hangoskodott. Voltam bátor és megkíséreltem csendesíteni, mire ő: „mi a baj? Én otthon vagyok!” Ehhez képest néhány év múlva disszidált NSZK-ba.

Lali nemcsak Ádámmal kapcsolatos „zríkálásáról” volt nevezetes, hanem a kutatásairól is. Tudomásom szerint itthon elsőként állított elő ultravákuumot, és nemzetközileg is jelentős eredményt ért el a téremissziós mikroszkópiában.

(1974 - ben a heidelbergi várban egészen véletlenül találkoztunk.)[A szerk.]

TOVÁBB, VAGY VISSZA A TARTALOMJEGYZÉKHEZ