Elektronikai Technológia Tanszék honlapja
2024.04.07.
Gyászolunk
Búcsúzunk kollégánktól, dr. Pinkola Jánostól

 

Dr. Pinkola Jánosra emlékezünk

Fájó szívvel osztjuk meg a szomorú hírt kedves kollégánk, dr. Pinkola János (1947-2024) c. egyetemi docens haláláról.

János egész szakmai élete és munkássága összefonódott az Elektronikai Technológia Tanszékkel és munkatársaival.

1970-ben szerezte villamosmérnöki diplomáját a Híradás és Műszeripari Technológia Szakon, amit a mi (akkor még azonos nevű) Tanszékünk gondozott. Végzése után rögtön a Tanszékre került, és először tanszéki mérnökként, később egyetemi tanársegédként, majd a műszaki doktori fokozat megszerzése után 1986-tól egyetemi adjunktusi beosztásban vett részt a Tanszék oktatási és kutatási tevékenységében.

Munkájának középpontjában a nyomtatott huzalozású lemezek technológiája állt. Jelentős érdemeket szerzett a Tanszéki nyomtatott huzalozású lemezek prototípus készítő laboratóriumának folyamatos fejlesztésében, a nagyobb fejlesztésekhez szükséges hazai és európai támogatások pályázati úton való megszerzésében és a projektek végrehajtásában. A Tanszék tevékenységi területének bővülésével bekapcsolódott a megmunkáló lézerek fejlesztésébe, a lézeres megmunkálás elektronikai technológiai alkalmazásába, a multichip modulok fejlesztésébe, a felületi szereléstechnológiába, az ólommentes forrasztási technológia kutatásába is. És még sorolhatnánk.

János munkáját a rendkívüli alaposság jellemezte. Erre különösen szükség volt abban az egy évtizedes időszakban, amikor a gazdasági felelősi feladatokat látta el. Ebben az időszakban a Tanszék sok – volt, hogy egyidőben több, mint tíz – európai projektben vett részt, ezeknek a projekteknek a gazdasági menedzselése nagy kihívást jelentett a gazdasági felelős, az ügyintézők és a témavezetők számára egyaránt.

Munkatársaival nagyon jó emberi, baráti kapcsolatot tudott kialakítani. Kerülte a konfliktusokat, de nem rejtette véka alá a véleményét, udvarias fogalmazásban és mindig megindokolva megmondta, ha valamit másként tartott jónak vagy célravezetőnek. Nagyon szeretett „sztorizni” és vicceket mesélni, ezek során finoman, humorba ágyazva fejtette ki véleményét nemcsak a Tanszéket, hanem a társadalom egészét érintő kérdésekről is.

Jánost nagytudású, segítőkész kollégaként, jóhumorú beszélgetőpartnerként, jó barátként és igaz emberként őrizzük emlékezetünkben.

 

Az Elektronikai Technológia Tanszék dolgozói


Vissza a hírekhez 
 H KSzCs PSzo V
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930