Elektronikai Technológia Tanszék honlapja
Folyóirat


||||
Folyóiratszám:Folyóiratszám1
Publikáció nyelvemagyar
A teljes folyóirat letöltése


CímA nanofluidikai atomerőmikroszkóp: FluidFM
SzerzőNagy Ágoston Gábor, Bonyár Attila, Horváth Róbert
Folyóiratszám / Cikkszám1 / 1
AbsztraktA FluidFM technológiája kombinálja a hagyományos atomerő mikroszkópot nanofluidikai csatornák és egy nyomásszabályozó eszköz rendszerével, mely fejlesztéssel a műszer átlép olyan méréstechnikai korlátokat, amelyek korábban csak magas technikai tudással és jelentős időráfordítással voltak elérhetőek. A FluidFM berendezés által lehetővé válik nanotechnológiai és elő sejtes rendszerek interdiszciplináris vizsgálata, ami által betekintést nyerhetünk olyan elemi részletekbe, mint például a sejtadhézió vagy pedig a nanostruktúrák hatásai az élő rendszerekre.

Kulcsszavak: FluidFM; atomerő mikroszkóp; nanofluidika; szílícium technológia; nanolitográfia
Publikáció nyelvemagyar
DOI10.35403/etesgyi.2018.01.004
Tovább a cikkre >>


CímMangánnal mikroötvözött ólommentes forraszötvözetek fejlesztése az elektronikai ipar számára
SzerzőSzurdán Szabolcs, Medgyes Bálint, Mende Tamás
Folyóiratszám / Cikkszám1 / 2
AbsztraktMunkánk során mangánnal mikroötvözött alacsony ezüsttartalmú forrasz ötvözeteket gyártottunk, (SAC0307Mn0,1, SAC0307Mn0,4, SAC0307Mn0,7) majd megbízhatósági vizsgálatokat végeztünk azokon. A tesztek során az elektronikai iparban elterjedten alkalmazott SnAg3Cu0.5 (SAC305) forraszötvözetet választottuk referenciának. Első lépésként kikísérleteztük a gyártáshoz szükséges ötvözési paramétereket, majd az új forraszötvözetek kristályosodási hőmérsékleteit határoztuk meg. Az ötvözeteken különböző mechanikai anyagvizsgálatokat végeztünk el; keménységmérés, szakítószilárdság és nyíróerő vizsgálatok. Az eredmények azt mutatták, hogy bizonyos mechanikai tulajdonságokon javíthat a SAC ötvözetekhez adott Mn mikroötvöző.

Kulcsszavak: forraszötvözet; ólommentes; mangán; mikroötvöző; elektronika
Publikáció nyelvemagyar
DOI10.35403/etesgyi.2018.01.008
Tovább a cikkre >>


CímMangán mikroötvözős forraszanyag mikroszerkezetének vizsgálata elektrokémiai módszerekkel
SzerzőHurtony Tamás, Krammer Olivér
Folyóiratszám / Cikkszám1 / 3
AbsztraktJelen munkánk során magánnal adalékolt ón-ezüst-réz alapú ólommentes forraszanyag mikroszerkezetét hasonlítottuk össze hagyományos SAC305 (Sn96.5/Ag3/Cu0.5) forraszanyaggal. A 0,1 a 0,4 vagy 0,7 tömegszázalék mangánt tartalmazó forraszanyagból FR4-es hordozón kialakított tesztmintázaton, újraömlesztéses technológiával forraszdombokat hoztunk létre. A forraszdombokról keresztmetszeti csiszolatot készítettünk, melyeket energiadiszperzív spektrométerrel felszerelt pásztázó elektronmikroszkóppal vizsgáltuk. Speciális elektrokémiai maratási technológiát alkalmazva eltávolítottuk a forrasztott kötések keresztmetszeti csiszolatából a tiszta ón, hogy az intermetallikus finomszerkezetet láthatóvá tegyük. Az így feltárt mikroszerkezet sajátosságait vizsgáltuk a mangánt tartalmazó és hagyományos forraszok esetében. Magas mangán tartalmú kiválásokat láttunk a forrasz tömbi anyagában, melyek szemcsefinomító hatásuk révén hatást gyakorolhatnak a forrasztott kötés mechanikai tulajdonságaira. Továbbá a mangán hatással volt a kialakuló Cu6Sn5 intermetallikus struktúrák morfológiájára. A mangán tartalom hatására hosszú tűkristályszerű képződmények jelentek meg a tömbi anyag teljes térfogatában. Ezen kívül a az Ag3Sn intermetallikus vegyületek ahelyett, hogy ideális esetben a teljes térfogatot átszövő finom szerkezetet hoztak volna létre, a mangán tartalmú szemcsék közvetlen közelében formálódtak.

Kulcsszavak: ólommentes forraszanyag; mangán ötvöző; újraömlesztéses forrasztás; metallográfia; szelektív elektrokémiai maratás
Publikáció nyelvemagyar
DOI10.35403/etesgyi.2018.01.013
Tovább a cikkre >>


CímGyártási műveletek illeszkedésén alapuló heurisztikus ütemező módszer alkalmazása szalagrendszerű gyártásban
SzerzőFarkas Gábor Ákos, Villányi Balázs János, Martinek Péter
Folyóiratszám / Cikkszám1 / 4
AbsztraktA gyártásütemezés feladata a múlt század közepe óta foglalkoztatja a kutatókat. A magas költségű gyártósorok és berendezések optimális kihasználása és a megrendelések minél gyorsabb kiszolgálása elengedhetetlenné teszi ezen módszerek használatát. Jelen cikkben a gyártástervezés egy speciális területével, a szalagrendszerű gyártással foglalkozunk. Egymást követő gyártási műveletek átfutási idejének összehasonlításával egy egyszerű illeszkedés alapú heurisztikus megközelítést mutatunk be. Módszerünk épít továbbá az utazó ügynök probléma egy korszerű megoldására is. Az ütemezés optimalizálásánál célfüggvénynek a teljes átfutási idő minimalizálását választottuk. Megoldásunk hatékonyságát annak működési paramétereinek finomhangolásával is növeltük illetve részletesen vizsgáltuk az egyes paraméterek végeredményre gyakorolt hatását. Megközelítésünk jóságát a szakirodalomban elterjedt mintafeladatok megoldásával bizonyítottuk.

Kulcsszavak: gyártásütemezés; szalagrendszerű gyártás; átfutási idő minimalizálása; heurisztikus megközelítés
Publikáció nyelvemagyar
DOI10.35403/etesgyi.2018.01.019
Tovább a cikkre >>


 
 H KSzCs PSzo V
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112